SUOMEN VALTIOLLINEN PALKITSEMISJÄRJESTELMÄ – JULKISEN ARVONANNON OSOITUKSET
Tasavallan Presidentti palkitsee Vapaudenristin, Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien kunniamerkeillä Suomen ja ulkomaiden kansalaisia. Arvonimillä palkitaan pääasiassa Suomen kansalaisia. Valtiolliseen palkitsemisjärjestelmään kuuluvat myös muut asetuksella perustetut kunniamerkit, joista useimpien antamisesta päätöksen tekee asianomainen ministeri.
Suomessa on kolme valtiollista ritarikuntaa
Suomella on kolme valtiollista ritarikuntaa, Vapaudenristin ritarikunta (1918), Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunta (1919) ja Suomen Leijonan ritarikunta (1942). Ritarikunnat ja niiden kunniamerkit muodostavat keskeisimmän osan Suomen valtiollisesta palkitsemisjärjestelmästä.
Vapaudenristin ritarikunta (VR) perustettiin 4.3.1918 ja nykyinen ohjesääntö vahvistettiin asetuksella 18.8.1944. Vapaudenristin kunniamerkeillä palkitaan kansalaisia muun muassa sotilaallisista ansioista, toiminnasta puolustusvoimien ja maanpuolustuksen hyväksi, vapaaehtoisesta maanpuolustustyöstä ja veteraanityöstä, ansioista kansainvälisessä kriisinhallinnassa sekä toiminnasta maamme ulkoisen turvallisuusaseman vahvistamiseksi.
Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunta (SVR) perustettiin 28.1.1919 ja ohjesääntö vahvistettiin 16.5.1919. Sen kunniamerkkejä annetaan isänmaan palveluksessa ansioituneille kansalaisille.
Suomen Leijonan ritarikunta (SL) on ritarikunnistamme nuorin, se perustettiin asetuksella 11.9.1942. Sen kunniamerkkejä annetaan tunnustukseksi huomattavista sekä siviili- että sotilaallisista ansioista.
Kaikkien kolmen ritarikunnan kunniamerkkejä voidaan antaa myös ulkomaalaisille. Ritarikuntien kunniamerkkejä miekkoineen annetaan vain sotilaallisista ansioista.
Samoin kuin Vapaudenristin ritarikunnan myös Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan ja Suomen Leijonan ritarikunnan suurmestarina on tasavallan presidentti, jolla yksin on oikeus kunniamerkkien antamiseen. Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikunnilla on yhteinen hallitus, johon suurmestarin lisäksi kuuluu kansleri, varakansleri ja vähintään neljä jäsentä. Toimihenkilöinä on rahastonhoitaja ja kaksi sihteeriä. SVR/SL:n ritarikuntien kanslia toimii Säätytalolla.