Frihetskorsets orden
Frihetskorsets utmärkelsetecken tilldelas medborgare bland annat för militära förtjänster, verksamhet till förmån för försvarsmakten eller försvaret, frivilligt försvar och verksamhet för att stärka vårt lands yttre säkerhetsställning bl.a. inom internationell krishantering.
Frihetskorsets utmärkelsetecken kan också tilldelas utländska medborgare. Utmärkelsetecknet kan tilldelas den finska försvarsmaktens truppförband och finska inrättningar samt organisationer för krigstida förtjänster och förtjänster som utöver dessa belönas efter krigstiden i verksamhet försvaret till fromma.
Framställningar om personer som har förtjänat ett utmärkelsetecken läggs oftast fram av organisationer och organisationer inom den offentliga förvaltningen, men det har inte definierats eller avgränsats separat vem som kan ge förslag.
Huvudregeln för att förläna ett utmärkelsetecken är att det är minst sju år sedan personen senast tilldelades ett inhemskt utmärkelsetecken.
Stormästare för Frihetskorsets orden är republikens president, som ensam har rätt att besluta om vem som förlänas utmärkelsetecken.
Stormästaren för orden biträds av ordenskapitlet som bereder framställningarna om förlänande av utmärkelsetecken för stormästarens beslut. Ordenskapitlet består av kanslern, general i.a. Ari Puheloinen, vicekanslern, generallöjtnant i.a. Sakari Honkamaa, sekreteraren, generallöjtnant Eero Pyötsiä, och skattmästaren, konteramiral i.a. Timo Junttila.
Ordens funktionärer är förbindelseofficer, kapten Joonas Asunmaa som tillsatts av huvudstaben och kansliföreståndaren Eija Raihila. Ordenskansliet finns i anslutning till huvudstaben.
Utmärkelsetecknen delas i allmänhet ut på försvarsmaktens fanfest (den 4 juni) och självständighetsdagen, men vid behov även vid övriga tidpunkter.
Frihetskorsets utmärkelsetecken:
- Frihetskorsets storkors (FrK SK)
- Frihetskorsets 1. klass med kraschan (FrK 1 mkr.)
- Frihetskorsets 1. klass (FrK 1)
- Frihetskorsets 2. klass (FrK 2)
- Frihetskorsets 3. klass (FrK 3)
- Frihetskorsets 4. klass (FrK 4)
- Frihetsmedaljens 1. klass (FrM 1)
- Frihetskorsets förtjänstmedalj av 1. klass (FrK Fm 1)
- Frihetsmedaljens 2. klass (FrM 2)
- Frihetskorsets förtjänstmedalj av 2. klass (FrK Fm 2)
Frihetskorsets särskilda utmärkelsetecken:
- Frihetskorsets Mannerheimkors av 1. klass (MK 1)
- Frihetskorsets Mannerheimkors av 2. klass (MK 2)
- Frihetsmedaljens 1. klass med rosett på bandet (FrM 1 mrb.)
- Frihetskorsets förtjänstmedalj i guld (FrK Fm. g.)
- Frihetskorsets sorgekors (FrK srk.)
- Frihetskorsets sorgemedalj (FrK srm.)
Frihetskors som förlänats i fredstid har gult band och frihetskors som förlänats i krigstid har rött band.
Frihetskorsets utmärkelsetecken tilldelas militärpersoner med svärd och civilpersoner utan svärd. Frihetsmedaljen tilldelas militärpersoner och Frihetskorsets förtjänstmedalj civilpersoner.
Frihetskorsets sorgekors är en minnesgåva som ges till den stupades anhöriga. Det får endast bäras av änkan, modern eller äldsta dottern. I övrigt ärvs inte rätten att bära korset.
