Förordning om Frihetskorsets orden 550/18.8.1944
Given i Helsingfors den 18 augusti 1944
Förordningom Frihetskorsets orden
På föredragning av försvarsministern fastställas följande statuter för Frihetskorsets orden:
1 §
Frihetskorsets utmärkelsetecken förlänas under krigs- och fredstid befäl, underbefäl och manskap vid Finlands försvarsmakt för militära förtjänster, ävensom civila personer, vilka i försvarsmaktens tjänst eller eljes arbeta, till dess fromma, för förtjänstfull verksamhet till förmån för försvarsmakten.
Frihetskorset kan för förtjänster under krig även förlänas truppförband tillhörande Finlands försvarsmakt samt organisationer och institutioner i Finland.
Frihetskorsets utmärkelsetecken kan även förlänas främmande stats medborgare.
2 §
Frihetskorsets utmärkelsetecken förlänas av stormästaren för Frihetskorsets orden.
Stormästare är överbefälhavaren för Finlands försvarsmakt, dock så att Marskalken av Finland, friherre Mannerheim bibehåller denna värdighet under sin livstid.
3 §
Frihetskorsets utmärkelsetecken äro följande:
Frihetskorsets storkors,
Frihetskorsets 1. klass med kraschan,
Frihetskorsets 1. klass,
Frihetskorsets 2. klass,
Frihetskorsets 3. klass,
Frihetskorsets 4. klass,
Frihetsmedaljens 1. klass,
Frihetskorsets förtjänstmedalj av 1. klass,
Frihetsmedaljens 2. klass samt
Frihetskorsets förtjänstmedalj av 2. klass.
Åt krigsman kan såsom särskild belöning för speciella förtjänster vid fronten eller för ledareverksamhet under krig Frihetskorsets 1. klass med kraschan och svärd samt 1., 2., 3. och 4. klass med svärd förlänas med eklöv.
4 §
Frihetskorsets speciella utmärkelsetecken äro följande:
Frihetskorsets Mannerheim-kors av 1. klass,
Frihetskorsets Mannerheim-kors av 2. klass,
Frihetsmedaljens 1. klass med rosett på bandet,
Frihetskorsets förtjänstmedalj i guld,
Frihetskorsets sorgekors samt
Frihetskorsets sorgemedalj.
5 §
Frihetskorset förlänas militärperson med svärd och civilperson utan svärd. Frihetsmedaljer förlänas militärperson och Frihetskorsets förtjänstmedalj civilperson.
I undantagsfall kan under krigstid Frihetskors med svärd och Frihetsmedalj förlänas även civilperson.
6 §
Såsom belöning för utomordentlig tapperhet, för särskilt viktiga resultat av stridshandlingar eller för synnerligen förtjänstfullt ledda operationer kan krigsman i Finlands försvarsmakt oberoende av hans grad utnämnas till riddare av Frihetskorsets Mannerheim-kors.
För upprepade förtjänster av denna art kan krigsman i Finlands försvarsmakt för andra gången förlänas Frihetskorsets Mannerheim-kors av 2. klass.
7 §
Frihetsmedalj av 1. klass med rosett på bandet förlänar ordens stormästare av eget initiativ åt högre kommendör för ett av olika vapenslag sammansatt förband såsom belöning för särskilt framgångsrikt utförda stridshandlingar.
8 §
Frihetskorsets förtjänstmedalj i guld förlänar ordens stormästare av eget initiativ för synnerligen stora förtjänster.
9 §
Frihetskorsets sorgekors förlänas såsom minnesgärd anhörig till krigsman, som stupat i fält.
10 §
Frihetskorsets sorgemedalj förlänas såsom minnesgärd anhörig till person, som under krigstid mistat livet under sin verksamhet i krigsindustrins tjänst eller i andra av försvarsmakten ledda eller till förmån för landets försvar utförda arbeten.
11 §
Frihetskorsets storkors med och utan svärd kan såsom synnerlig hedersbevisning förlänas med briljanter.
12 §
Frihetskorsets 3. och 4. klass samt Frihetsmedaljens 1. och 2. klass med röda korsets tecken kan förlänas försvarsmaktens sanitetspersonal samt civilperson för förtjänster om sjukvården och för annan humanitär verksamhet till förmån för försvarsmakten.
13 §
Frihetskorsets storkors med svärd är ett vitt emaljerat ordenskors, infattat i guld, och mäter såväl i höjd som bredd 53 mm. I mittpartiet synes en vit, guldkonturerad, heraldisk ros på svart botten omgiven av en smal, gyllene ring. På korsarmarna är ett gyllene hakkors infällt. Ovanför korset är anbragt en 26 mm bred och 20 mm hög gyllene lagerkrans, med de väpnade pansrade armarna ur Karelens vapen.
Då ordenskorset förlänats för förtjänster under krigstid, bäres det i ett 102 mm brett, rött, vattrat band med vita 3 mm breda ränder, dragna 2 mm från vardera kanten. Då ordenskorset förlänats för förtjänster under fredstid bäres det i ett 102 mm brett, gult, vattrat band med 3 mm breda röda ränder, dragna 2 mm från vardera kanten. Banden bäras över axeln från höger till vänster.
Kraschanen till storkorset med svärd är en femuddig ordensstjärna av silver som fästes på vänstra sidan av bröstet. Avståndet från mittpunkten till uddarnas spets är 44 mm. I mittpartiet, som har en diameter av 33 mm, är en guldkonturerad, heraldisk ros i vit emalj placerad på ett hakkors i guld i svart fält, vilket omgives av en ringformad, guldinfattad ram av röd emalj med inskriptionen ”Isänmaan puolesta” i guld. Svärden till kraschanen äro anbragta sålunda, att svärdfästena vila på kraschanens tvenne nedåtriktade uddar. Mittpartiet täcker svärden, vilkas spetsar åter framträda på vardera sidan av den uppåtstående udden.
Frihetskorsets storkors utan svärd är av samma slag som ordenskorset med svärd, men den gyllene kransen, som är anbragt ovanför ordenskorset, saknar de väpnade, pansrade armarna och kransens högra sida är sammansatt av lager- och vänstra sidan av eklöv. Ordenskorset bäres i samma gulröda band, som det för förtjänster under fredstid förlänade korset med svärd.
Kraschanen till storkorset utan svärd är av samma slag som kraschanen till storkorset med svärd, men saknar detta emblem.
14 §
Ordenskorset till Frihetskorsets 1. klass med kraschan och svärd är av samma utseende som storkorset, men mäter i höjd och bredd 49 mm och bäres om halsen, då det förlänats för förtjänster under krigstid, i ett 41 mm brett, rött, vattrat band med 2 mm breda vita ränder, dragna 1.5 mm från vardera kanten, och då det förlänats för förtjänster under fredstid, i ett 41 mm brett, gult, vattrat band med 2 mm breda röda ränder, dragna 1.5 mm från vardera kanten.
Ordenskorset till Frihetskorsets 1. klass med kraschan utan svärd är av samma slag som ordenskorset med svärd, men kransemblemet är likartat med storkorsets utan svärd. Ordenskorset bäres i samma gulröda band som det för förtjänster under fredstid förlänade korset med svärd.
Kraschanerna, som höra till denna ordensklass, äro av samma utseende som storkorskraschanerna med och utan svärd, men mäta 41 mm från mittpunkten till uddarnas spets och mittpartiet är av 29 mm:s diameter. Kraschanerna fästas på vänstra sidan av bröstet.
15 §
Frihetskorsets 1. klass med svärd och Frihetskorsets 1. klass utan svärd äro av samma slag som de i § 14 beskrivna ordenskorsen.
16 §
Frihetskorsets 2. klass med svärd är av samma utseende som storkorset med svärd, men mäter i höjd och bredd 40 mm och bäres på bröstet, då det förlänats för förtjänster under krigstid, i ett 31 mm brett, med rosett försett, rött, vattrat band med 1.5 mm breda vita ränder, dragna 1 mm från vardera kanten, och då det förlänats för förtjänster under fredstid, i ett 31 mm brett, gult, vattrat band med 1.5 mm breda röda ränder, dragna 1 mm från vardera kanten.
Frihetskorsets 2. klass utan svärd är av samma slag som ordenskorset, med svärd, men kransemblemet är likartat med storkorsets utan svärd. Ordenskorset bäres i samma gulröda, vattrade band som det för förtjänster under fredstid förlänade korset med svärd.
17 §
Frihetskorsets 3. klass med svärd är av samma storlek som Frihetskorsets av 2. klass, men är av svart, oxiderat järn. Den heraldiska rosen i mittpartiet, hakkorset på korsarmarna samt kransemblemet äro av förgyllt silver. Då ordenskorset förlänats för förtjänster under krigstid, bäres det på bröstet i ett 31 mm brett, med rosett försett, rött, vattrat band med tvenne 2 mm breda vita ränder, dragna på vardera sidan av en 4. 5 mm bred, röd mittelrand, och då det förlänats för förtjänster under fredstid, i ett 31 mm brett, gult, vattrat band med 2 mm breda röda ränder, dragna på vardera sidan av en 4.5 mm bred gul mittelrand.
Frihetskorsets 3. klass utan svärd är av samma storlek som korset med svärd men är av mörkblå emalj och infattad i förgyllt silver. Den heraldiska rosen i mittpartiet, hakkorset i korsarmarna samt kransemblemet, som är likartat med storkorset utan svärd, äro utförda i förgyllt silver. Ordenskorset bäres i samma gulröda, vattrade band som det för förtjänster fredstid förlänade korset med svärd.
18 §
Frihetskorsets 4. klass med svärd är av samma slag som Frihetskorsets 3. klass med svärd, men den heraldiska rosen i mittpartiet, hakkorset på korsarmarna samt kransemblemet äro förfärdigade av silver. Ordenskorset bäres på bröstet i samma band som Frihetskorsets 3. klass med svärd.
Frihetskorsets 4. klass utan svärd är av samma slag som Frihetskorsets 3. klass utan svärd, men är infattat i silver. Den heraldiska rosen i mittpartiet, hakkorset på korsarmarna samt kransemblemet, som är likartat med storkorset utan svärd, är utfört i silver. Ordenskorset bäres i samma gulröda, vattrade band som Frihetskorsets 3. klass utan svärd.
19 §
Då Frihetskors förlänats för förtjänster under krigstid, är i mittpunkten på korset frånsida ifrågavarande krigs begynnelseårtal angivet. Årtalet är på Frihetskorset av 4. klass angivet i silverfärg och för kors av högre klass i guldfärg.
20 §
Frihetsmedaljens 1. klass är präglad i silver och mäter 30 mm i diameter. På åtsidan finnas det krönta lejonhuvudet och den pansrade, svärdsväpnade lejonramen ur Finlands vapen, med omskriften ”Urheudesta” − ”För tapperhet”, vilka ord åtskiljas av tvenne heraldiska rosor. På frånsidan äro inom en lagerkrans orden ”Suomen kansalta” och årtalet, då det krig begynte, under vilket medaljen förlänats, präglade. Då medaljen förlänats för förtjänster under fredstid, är den av samma slag som den krigstida, men på åtsidan äro, i stället för orden ”Urheudesta” − ”För tapperhet”, orden ”Isänmaan puolesta” − ”För fosterlandet” och på frånsidan inom en lagerkrans orden ”Suomen kansalta” präglade.
Medaljen bäres på bröstet i ett 31 mm brett, blått vattrat band med 1.5 mm breda vita ränder, dragna 2.5 mm från vardera kanten.
21 §
Frihetskorsets förtjänstmedalj av 1. klass är av samma slag som den för förtjänster under fredstid förlänade Frihetsmedaljen av 1. klass, men bäres på bröstet i ett 31 mm brett, grönt band med 7 mm bred svart mittelrand och 3 mm breda, röda ränder, dragna 2 mm från vardera kanten.
22 §
Frihetsmedaljens 2. klass är, såväl då den förlänats för förtjänster under krigs- som under fredstid, av samma storlek och utseende som medaljen av 1.klass, men präglad i brons. Medaljen bäres på bröstet i ett 31 mm brett, rött, vattrat band med 4 mm breda gula ränder, dragna 1 mm från vardera kanten.
23 §
Frihetskorsets förtjänstmedalj av 2. klass är av samma slag som den för förtjänster under fredstid förlänade Frihetsmedaljen av 2. klass, men bäres på bröstet i samma band som förtjänstmedaljen av 1. klass.
24 §
Frihetskorsets Mannerheim-kors av 1. klass är ett kors av samma slag som Frihetskorsets 1. klass med svärd, men är, med undantag av den heraldiska rosen i mittpartiet, utfört i svart emalj. Ordenskorset bäres om halsen i samma band som det för förtjänster under krig förlänade Frihetskorset av 1. klass med svärd. Ordenskorsets löpande nummer är infällt i guld på frånsidan.
25 §
Frihetskorsets Mannerheim-kors av 2 klass är ett 46 mm högt och brett kors, förfärdigat i svart emalj och infattat i guld. I mittpartiet är Frihetskorsets heraldiska ros i vit emalj placerad, omgiven av en 26 mm bred och 20 mm hög gyllene lagerkrans med de väpnade, pansrade armarna ur Karelens vapen. På korsarmarna är ett gyllene hakkors infällt. Korset bäres utan band på vänstra sidan av bröstet. Ordenskorset löpande nummer är ingraverat på frånsidan.
Som tecken på för andra gången förlänat Mannerheim-kors av 2. klass bäres ett till riddartecknet hörande spänne, vilket bildas av tvenne korslagda 31.5 mm långa, svartpatinerade marskalksstavar i miniatyr, vilkas ändar äro förgyllda och vilka prydas av sju förgyllda upphöjningar föreställandelejon. Den uppåt mot höger visande marskalksstaven är lagd över den andra.
26 §
Frihetsmedaljens 1. klass med rosett på bandet är av samma slag som Frihetsmedaljens 1. klass förlänad för förtjänster under krigstid, på vars band en rosett anbragts.
27 §
Frihetskorsets förtjänstmedalj i guld är av samma slag som förtjänstmedaljen av 1. klass, men är präglad i guld och bäres på bröstet i amma band som de övriga förtjänstmedaljerna.
28 §
Frihetskorsets sorgekors är av samma slag som Frihetskorsets 4. klass med svärd, men bäres på bröstet i ett 31 mm brett, med rosett försett, svart band.
29 §
Frihetskorsets sorgemedalj är av samma slag som Frihetskorsets förtjänstmedalj av 1. klass, men bäres på bröstet i ett 31 mm brett, svart band.
30 §
Då Frihetskorsets 1. klass med eller utan kraschan förlänas med eklöv, fästes ett 22 mm högt, uppåtstående eklöv på mitten av kransemblemets övre rand. Då Frihetskors av 2. eller lägre klass förlänas med eklöv fästes ett 18 mm högt uppåtstående eklöv på ordensbandet sålunda, att lövets nedre kant vidrör kransemblemets övre rand. Eklöven äro förfärdigade av guld för 1. och 2. klassens, av förgyllt silver för 3. klassens och av silver för 4. klassens ordenskors.
31 §
Frihetskors av 3. och 4. klass, som förlänas med röda korsets tecken äro av samma slag som korsen med svärd av motsvarande klass, men äro prydda med ett 9.5 mm högt och brett kors i röd emalj, som anbringas på den heraldiska rosen i mittpartiet, och kransemblemet ovanför ordenskorset är detsamma som Frihetskorsens utan svärd.
Frihetskors med röda korsets tecken bäres i samma band som Frihetskors med svärd eller rött band med vita ränder, därest det förlänats för förtjänster under krigstid, dock utan bandrosett, och i gult band med röda ränder, därest det förlänats för förtjänster under fredstid.
32 §
Frihetsmedaljerna av 1. och 2. klass med röda korsets tecken äro av samma slag som Frihetsmedaljerna av motsvarande klass, som förlänats för förtjänster under fredstid, men äro prydda med ett 6.5 mm högt och brett kors i röd emalj, placerat under det krönta lejonhuvudet på åtsidan.
33 §
Därest någon erhållit flere av Frihetskorsets utmärkelsetecken, bäras de alla, dock sålunda, att förutom Frihetskorsets Mannerheim-kors av 1. klass bäres endast det högsta halskorset. Av Frihetskors, erhållna för förtjänster under fredstid, bäres likväl blott det högsta.
34 §
Sedan Frihetskorsets utmärkelsetecken förlänats, utfärdas av stormästaren undertecknat diplom. För det fall att utmärkelsetecknet tilldelats för förtjänster under fredstid, erlägger finsk medborgare för diplomet av ordenskapitlet fastställd lösen, såvida ej ordenskors förlänats med briljanter. För diplom, som åtföljer under krig förlänat utmärkelsetecken, erlägges ingen lösen.
Åt utländsk medborgare utfärdas diplom städse utan lösen, men bör ett för förtjänster under fredstid förlänat utmärkelsetecken efter innehavarens död återställas ordenskapitlet.
35 §
Vid handhavandet av ordens angelägenheter biträdes stormästaren av ordenskapitlet, som består av ordens kansler och vicekansler samt skattmästare och sekreterare. Kapitlets medlemmar utnämnas av stormästaren och uppbära icke avlöning.
För såvitt ej stormästaren önskar leda kapitlets förhandlingar, föres ordet vid desamma av kanslern och vid förfall för honom av vicekanslern.
Ordenskapitlet, som sammanträder på kallelse av stormästaren eller kanslern, handhar ordens angelägenheter, bereder de ärenden, som skola föredragas, och för matrikel över innehavarna av Frihetskorsets utmärkelsetecken.
36 §
På framställning av ordenskapitlet fastställer stormästaren anvisningar för kapitlets verksamhet samt bestämmelser angående grunderna för förlänande av Frihetskorsets utmärkelsetecken och ordningen för utmärkelseärendenas handläggning samt om bärandet av dessa utmärkelsetecken ävensom övriga nödigbefunna tilläggsbestämmelser.
37 §
Har den, som blivit förlänad Frihetsmedalj eller Frihetskorsets ordenstecken, gjort sig skyldig till sådan neslig gärning, att han icke mera kan anses vara värdig att bära det honom förlänade utmärkelsetecknet, kan ordens stormästare enligt prövning förklara honom förlustig utmärkelsetecknet.
38 §
I ordens sigill är Frihetskorset avbildat.
39 §
Högtidsdag för frihetskorsets orden är den 4 juni.
40 §
Genom denna förordning upphävas Finlands Senats beslut av den 4 mars 1918, innefattande interimsstatuter för Frihetsmedaljernas och Frihetskorsets ordenstecken, förordningen av den 8 december 1939 angående grunderna för tilldelande av frihetsmedalj och frihetskorsets ordenstecken, samt förordningarna om tillägg och förändringarna till sagda förordning av den 20 december 1939, den 16 december 1940 och den 25 september 1942.
De i denna förordning ingående bestämmelserna angående Frihetskorsets band böra tillämpas även beträffande banden till Frihetskors, som före ikraftträdande av denna förordning förlänats för förtjänster under 1939−40 års krig och under det krig, som vidtog år 1941.
Frihetskorsets storkors med svärd samt Frihetskorsets 1. och 2. klass med svärd, som förlänats för förtjänster under 1918 års krig, bäras fortfarande i de band, som fastställts i Finlands Senats beslut av den 4 mars 1918, innefattande interimsstatuter för Frihetsmedaljernas och Frihetskorsets ordenstecken, eller de två förstnämnda i det gula band med röda ränder, som ovan jämlikt §§ 13 och 15 hör till motsvarande, för förtjänster under fredstid förlänade Frihetskors med svärd, samt Frihetskorsets 2. klass i det gula band med röda ränder, som jämlikt § 16 hör till motsvarande, för förtjänster under fredstid förlänade Frihetskors med svärd, dock med bandrosett.
För förtjänster under nyssnämnda krig förlänade Frihetskors av 3. och 4. klass utan svärd bäras likaledes fortfarande i de band, som fastställts i ovannämnda beslut, eller i det röda band med vita ränder, som jämlikt §§ 17 och 18 höra till motsvarande för förtjänster under krig förlänade Frihetskors med svärd, dock utan bandrosett
Helsingfors den 18 augusti 1944
Republikens President
MANNERHEIM
Försvarsminister
R. Walden