Kunniamerkkien käyttö

Kunniamerkkejä käytettiin aiemmin arkioloissakin, mutta sittemmin niiden käyttö on vähentynyt ja rajoittuu nykyään yksinomaan juhlatilaisuuksiin. Suomalaisten kunniamerkkien käyttämisestä on määrätty 1.6.1940 vahvistetuilla säännöillä niihin myöhemmin tehtyine muutoksineen.

Siviilipuvut, joissa kunniamerkkejä käytetään, ovat:

  • juhlapuku (hännystakki eli frakki)
  • tumma puku
  • kansallispuku
  • smokki (vain pienoiskunniamerkit)

Tilaisuuden järjestäjä määrää pukukoodin ja sen, käytetäänkö tilaisuudessa kunniamerkkejä. Kutsussa tulisi mainita "juhlapuku ja kunniamerkit" tai "tumma puku ja kunniamerkit". Juhla-asuna käytettävässä smokissa voidaan käyttää vain pienoiskunniamerkkejä, milloin kutsussa niin edellytetään.

Naisten juhlapuvussa kunniamerkkejä käytetään kuten miesten vastaavassa asussa pukukoodin mukaan. Tummaa pukua vastaavassa naisten puvussa voidaan vaihtoehtoisesti käyttää pienoiskunniamerkkejä.

Ulkona tapahtuvissa juhlatilaisuuksissa voidaan päällystakissa käyttää rinnassa kannettavia kunniamerkkejä alkuperäisinä.

Kunniamerkkien käyttämisestä sotilas- ja virkapuvuissa on määrätty pääesikunnan henkilöstöosaston 2020 vahvistetulla normilla (PDF).

Suomalaiset kunniamerkit kiinnitetään ennen ulkomaisia vahvistetun keskinäisen järjestyksen mukaisesti. Suomen Valkoisen Ruusun tai Suomen Leijonan ritarikunnan korkeamman kunniamerkin saanut ei käytä saman ritarikunnan alempaa kunniamerkkiä. Tämä ei koske ansioristejä, mitaleita eikä solkineen annettua Suomen Leijonan ritarimerkkiä, joita käytetään yhdessä saman ritarikunnan korkeampien luokkien kanssa.